Odpowiedni indeks glikemiczny

Do tej pory wydawało nam się, że o kaloryczności danych potraw i tym, jak działają one na nasz organizm, świadczy tylko to, jak wielką mają ilość kalorii. Obecnie natomiast wiemy z dużą dokładnością, że wcale nie o to chodzi, że jeżeli coś ma mało kalorii, to wcale nie znaczy to, że takie jedzenie będzie poprawnie działało na nasz organizm. Nawet inaczej. O wszystkim decyduje jeszcze indeks glikemiczny, a ten jak wiemy bywa w pewnych przypadkach bardzo wysoki. Zwracając uwagę na na to, że niektóre produkty posiadają wysoki indeks, ichniejszym zjedzenie możne znacznie wzmagać poziom cukru we krwi. Ten natomiast samoczynnie przełoży się na to, że będziemy bardziej głodni.

Wahania poziomu glukozy we krwi bywają de facto znaczne. Jeśli nie zwracamy wątpliwości na poziom tej glukozy, to może się stać tak, że zaczniemy szybko tyć albo, że zwyczajnie nie będziemy się czuli najbardziej. Jednak nasze samopoczucie powinno być jak najlepsze i powinnaś także dążyć do tego, by móc jeść coś, co będzie dla nas zyskowne. Indeks glikemiczny tabela pokazuje, ile punktów indeksu ma dane pożywienie. Osoby, które wolą schudnąć albo pozbyć się pewnych dolegliwości, powinny jeść produkty o jak najniższym indeksie glikemicznym, bo ten nie będzie powodował ogromne podwyższania się poziomu cukru we krwi. Brak takich wahań nie będzie również doprowadzał do zjazdów energetycznych, które w znaczącej liczbie sytuacji mają miejsce w momencie, kiedy nie pilnujemy spersonalizowanej diety i jemy byle co. Indeks glikemiczny stał się obecnie podstawą wielu nurtów żywieniowych i realnie umożliwia odnieść w diecie dokładnie określone rezultaty, które jak wiadomo w każdej chwili będą pozytywne.

Warto zobaczyć: indeks glikemiczny.