GHP i HACCP – bezpieczeństwo żywności

W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zagwarantować maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to zatem system, który identyfikuje, jak też testuje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.

Przestrzeganie zasad tego systemu tyczy się wszystkich zakładów gastronomicznych, jak także firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co powinno się wiedzieć?
Głównie należy podkreślić, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, aby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak także doradztwo dotyczące wdrożenia oraz funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wykonywane są też na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają także pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Przy tym, HACCP Hel prowadzi też szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest wspaniała praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to kolekcja wszystkich działań, które muszą być podjęte, aby warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały świetny poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.

Zobacz również: GHP Reda.